top of page

HEAD & HAND

FOUN[D]AIN, NIMAC, 2022, NICOSIA

NIMAC event: https://www.facebook.com/events/748983289588662/?ref=newsfeed

Cyprus Mail article: Dive into the story of water in Nicosia on this guided tour

https://cyprus-mail.com/2022/06/17/dive-into-the-story-of-water-in-nicosia-on-this-guided-tour/?fbclid=IwAR0bXyjFdveh1IuxAp7uXZ9fWbrgRFg9Z0Ir0zB001KiVOjbJnrWXddC6p0

Φilenews article: Τέχνη και αστικό περιβάλλον 

https://philenews.com/politismos/kypros/article/1496999/techni-kai-astiko-periballon?fbclid=IwAR0xOTm8oZxzRY415n8WfpE_gFaykdFKczV_DogH6uxDgO_txKEup4Hkb4A

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορικός τέχνης Χριστίνα Λάμπρου σχολιάζει το πώς ένας καλλιτέχνης στρέφει την προσοχή μας σε σημεία του δημόσιου χώρου τα οποία συχνά δεν παρατηρούμε. «Ένα από τα σημαντικά στοιχεία του έργου αυτού, που αρθρώθηκε μέσα από μια συμμετοχική διαδρομή μέσα στην πόλη, έχει να κάνει με την ορατότητα: Με τους τρόπους με τους οποίους η καλλιτέχνης μάς ζητά να προσέξουμε κάτι - είτε ζωγραφίζοντάς το είτε φέρνοντάς το στο οπτικό μας πεδίο με άλλους τρόπους. Μέσα από τη διαδρομή μέσα στην πόλη και τους σταθμούς για συζήτηση,  το “κάδρο” του έργου, το πλαίσιο δηλαδή που ορίζει η Κώστα για το έργο της, κατεύθυνε και την προσοχή σε σημεία του δημόσιου χώρου που συχνά περνούν απαρατήρητα. Η δεξαμενή που βρίσκεται σήμερα στον χώρο στάθμευσης στην περιοχή των δικαστηρίων, είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Ξεκινώντας από το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, η διαδρομή της “συμμετοχικής ξενάγησης” ακολούθησε την πορεία του νερού από την εντός στην εκτός των τειχών Λευκωσία και κατέληξε στον χώρο όπου βρίσκεται η δεξαμενή του 1943, η οποία για το έργο καθαρίστηκε και ξαναγέμισε με νερό». 

Η Λάμπρου επισημαίνει επίσης ότι η φροντίδα στο έργο αυτό, μια πρακτική που διατρέχει όλη τη σειρά Head and Hand της Κώστα, γίνεται ανατρεπτική χειρονομία «ενόχλησης» μέσα στον πατριαρχικά δομημένο δημόσιο χώρο. «Με μια αυτοσχέδια και ταυτόχρονα συνειδητή μεθοδολογία, η εικαστικός “φωτίζει” τα σημεία νερού μέσα στον δημόσιο χώρο, φανερώνοντας αλλά και σχολιάζοντας την ίδια τη θέση και τη λειτουργία τους. Φέρνοντας μαζί τα έργα αυτά μέσα στην πόλη, τους τεχνικούς, τους ερευνητές και το κοινό, αλλά και με τους φορείς και τις Αρχές, η φροντίδα που ενορχηστρώνει η Κώστα φωτίζει αλλά και μετατρέπει τα θέματά της –σε αυτή την περίπτωση τη δεξαμενή της αποικιοκρατικής εποχής, μόνο επιζών στοιχείο από το κατεδαφισμένο κτηριακό σύμπλεγμα– σε μια διαδικασία στην οποία ο γλυπτικός όγκος γίνεται η σχέση μας με τον δημόσιο χώρο»

 

 

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Φιλοξενίας για Παραστατικές και Ζωντανές Τέχνες στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ του NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη], παρουσιάζεται το πρόγραμμα Head and Hand - Foun[d]ain της εικαστικού Κυριακής Κώστα. Το εν λόγω πρόγραμμα εντάσσεται στο φεστιβάλ του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους (New European Bauhaus).

Πρόκειται για μια συμμετοχική ξενάγηση, η οποία θα ξεκινήσει από το NiMAC στις 18:30 και θα καταλήξει στις 19:30 στη δεξαμενή κοντά στα δικαστήρια Λευκωσίας. Εκεί θα πραγματοποιηθεί ανοιχτός διάλογος με θέμα τα κοινά, τις κρήνες και το νερό, στον οποίο θα συμμετέχουν και θα συντονίσουν οι: Νίκος Ακριτίδης (Επιμελητής Γεωγράφος), Δρ. Χριστίνα Λάμπρου (Ιστορικός Τέχνης), Αντιγόνη Μιχάηλ (Αρχαιολόγος Ειδική σε Θέματα Πολιτιστικής Κληρονομιάς), Σταυρούλα Μιχάηλ (Υποψήφια Διδάκτωρ Ιστορίας-Θεωρίας Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου) και Μελίνα Φιλίππου (Αρχιτέκτονας, Πολεοδόμος, Διευθύντρια Προγράμματος στο Future Heritage Lab του ΜΙΤ).

Αναλυτικό πρόγραμμα
18:15 Συνάντηση στο NiMAC
18:30–19:30 Συμμετοχικός περίπατος στην πόλη - αφήγηση - ξενάγηση
19:30 - 20:30 Τερματισμός / κουβέντα στη δεξαμενή (περιοχή δικαστηρίων / οδός Χαράλαμπου Μούσκου)
20:30 Δεξίωση

Παρακαλείστε να έρθετε στον χώρο συνάντησης 15 λεπτά πριν την προκαθορισμένη έναρξη.

Σημείωση για την καλλιτέχνιδα: Ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα με τα οποία έχει ασχοληθεί και ερευνήσει η εικαστικός είναι η θεματική του νερού στο έργο της “Το Νερό Της: Πηγές και Κρήνες της Λευκωσίας”. Στο πρόγραμμα αυτό η Κώστα κατέγραψε λεπτομερώς τις υδάτινες πηγές της πρωτεύουσας: στόχος του ήταν η ανασύσταση της υδάτινης χαρτογραφίας της πόλης της Λευκωσίας, μέσα από την επανεργοποίηση ανενεργών εστιών υδατοπαροχής, όπως παλαιές κρήνες, βρύσες, συντριβάνια που κάποτε αποτελούσαν σημεία συνάντησης των ανθρώπων.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την ευγενική στήριξη των:
NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη]
Μονάδα Εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη
Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου

Visit Nicosia

----

In the framework of the Performing and Live Arts Residency Programme at Theatro Polis OPAP, NiMAC [Nicosia Municipal Arts Centre, Associated with the Pierides Foundation] presents the programme Head and Hand - Foun[d]ain by visual artist Kyriaki Costa. This programme is part of the New European Bauhaus festival.

Head and Hand - Foun[d]ain is a participatory tour, which will start from NiMAC at 18:30 and will end at 19:30 at the water tank near Nicosia Courts. There, participants will be able to take part and watch an open dialogue on commons, fountains and water, which will be moderated by: Nikos Akritidis (Curator Geographer), Dr. Christina Lambrou (Art Historian), Antigoni Michael (Archaeologist Specialist in Cultural Heritage), Stavroula Michael (PhD Candidate in History-Theory of Architecture, University of Cyprus) and Melina Philippou (Architect, Urbanist, Programme Director at MIT Future Heritage Lab).

Detailed programme
18:15 Meeting at NiMAC
18:30-19:30 Participatory walk in the city - narration - guided tour
19:30 - 20:30 End of the walk / talk by the water tank (court area / Charalambos Mouskos street)
20:30 Reception

Please arrive at the meeting place 15 minutes before the scheduled start time.

About the artist: One of the most important subjects the artist has dealt with in her career is water, and one of her most known projects is "It's Water - Taps and sources of Nicosia". In this project, the artist recorded all the water sources of the capital in an effort to reconstruct the water map of Nicosia, through the re-activation of all the water sources of the city: fountains, taps, which once were used as meeting points for the community.

 

The project is kindly sponsored by:
NiMAC [Nicosia Municipal Arts Centre, Associated with the Pierides Foundation].
Educational Unit for the Environment and Sustainable Evolution
Cyprus Pedagogical Institute
Visit Nicosia

bottom of page